SadeleşMac

Birkaç ufak ayar ile daha kullanılabilir bir macOS mümkün.

·3 min read·0 görüntüleme

Dağınıklık ve karışıklık dayanamadığım iki şeydir. Bu, hayatımızın her alanında karşımıza çıkacak bir durum. Oturduğumuz oda, sırtımızdaki çanta, elimizdeki telefon veya sahip olduğumuz bilgisayar... Benim bu yazıda ele almak istediğim konu ise, zamanımızın çok büyük bir kısmını geçirdiğimiz bilgisayarlarımız.

Ben MacBook kullanıcısı olduğum için konuyu mac üzerinden anlatacağım ama genel olarak anlatmak istediğimden herkes faydalanabilir.

Dock

İşletim sistemimiz en temel özellikleri gözümüzün önüne getirmiş ve araç çubuğumuza sabitlemiş. Ama bu şekilde kalmak zorunda değil.

OS X kurulum sonrası varsayılan olarak doc bu şekilde geliyor.
OS X kurulum sonrası varsayılan olarak doc bu şekilde geliyor.

Dolu dolu görünmesi, renklerin canlı olması veya ikonların tarz duruyor olması hoşunuza gidiyor olabilir; bu kişiye göre değişir. Burada en önemli soru, orada duran herhangi bir uygulamayı günde kaç defa kullanıyorsun? Bu sorunun cevabı hiç ise sil gitsin. (araç çubuğundan sil, uygulamayı silme :)

Düzenleme, kalabalık bir sistemi daha basit gösterir.

— John Maeda, Basitlik Kanunları

Gün içinde kullanmadığım her şeyi araç çubuğumdan kaldırdıktan sonra, sürekli kullandıklarımı sabitliyorum. Bu bana; araç çubuğuna her yöneldiğimde sadece kullandığım uygulamaları görüp, hızlıca geçiş yapmamı sağlıyor.

Araç çubuğumun şu anki görüntüsü
Araç çubuğumun şu anki görüntüsü

Dock konusunu kapatmadan önce şunu da belirtmeden geçmeyeyim; açık olan uygulamaları Minimize(simge durumunda küçült) yaptığımızda pencereler araç çubuğunda yan yana uzar gider. Bu durum benim hoşuma gitmediği için kendi ikonunun içinde barınmasını sağlıyorum.

Launchpad

Araç çubuğundan her şeyi kaldırdıktan sonra akla gelen ilk soru; diğer uygulamalar için “nereye tıklayacaklar?”

Launchpad’in ilk sayfası
Launchpad’in ilk sayfası

Basitleştirirken bağlamdan kopmamak gerekir.

— John Maeda, Basitlik Kanunları

Araç çubuğuna eklediklerim dışında sık kullandığım diğer tüm uygulamalar Launchpad’in ilk sayfasında. İkinci sayfada ise OS X varsayılan uygulamalar ve Menubar’da iğnelenen ufak uygulamalar barınıyor. Böylelikle aradığım uygulamaya en hızlı şekilde ulaşabiliyorum.

İmleç ile ekran köşelerine gittiğimiz anda yapılacak işlerin tanımlanması
İmleç ile ekran köşelerine gittiğimiz anda yapılacak işlerin tanımlanması

Tabi yaptığımız bunca ayarın amacının hız ve basitleşmek olduğunu düşünürsek, Launchpad’e en hızlı ulaştıracak ayarımızı da yapmamız gerekiyor. Hot Corners ile ekranın istediğimiz köşesine görev tanımlaması yapabiliriz. Ben sol alt köşeye Launchpad ve sağ alt köşeye ise Masaüstünü Göster tanımlamasını yaptım.

Finder

Yine varsayılan olarak gelen klasör ayarlarını kurcalayalım. Finder’ın sol tarafındaki Sidebar’ı olabildiğince sadeleştirip, sadece sürekli girip çıktığımız klasörleri barındıracak şekilde ayarlayalım.

Hiç girmediğiniz klasörleri kaldırın gitsin
Hiç girmediğiniz klasörleri kaldırın gitsin

Bu listeden sık girmediğimiz klasörleri kaldırmamız, Sidebar’ı daha da sadeleştirip hızlı algılayabilmemizi sağlayacaktır. Son olarak çalıştığınız projenin klasörünü Sidebar’a tutturabilir ve daha hızlı erişim sağlayabilirisiniz. İşiniz bittiğinde de tekrar kaldırabilirsiniz. Böylelikle sade ve anlaşılabilir bir çalışma ortamınız olacaktır.

Finder’ın ayarlarından sonra görüntüsü bu şekilde olacaktır
Finder’ın ayarlarından sonra görüntüsü bu şekilde olacaktır

Ekstra

Şu iki ayarı da yapmanız faydalı olacaktır.

1− Arama yaptığınızda, bulunduğunuz klasör içinde arama yapmasını sağlar. Yoksa her defasında mac genelinde arar.

2− Finder’ı açtığınızda hangi klasörün ön tanımlı olarak açılmasını istiyorsanız onu belirtebilirsiniz.


Aslında anlatmak istediğim şeyin özetini çıkarmak gerekirse; etrafı kalabalık yapan her şeyden kurtulun ve sadece işe yarar şeyleri elinizin altında bırakın. Bunu ben her alanda felsefe haline getirdim. Kullandığım uygulamanın araçlarından, telefonumdaki uygulamalara kadar. Böylelikle görmek istediğim veya görmem gereken konuya hızla odaklanıp zamandan kazanıyorum.

Sketch uygulamasının araçlar sekmesine en sık kullandıklarımı ekliyorum ve orta alana topluyorum
Sketch uygulamasının araçlar sekmesine en sık kullandıklarımı ekliyorum ve orta alana topluyorum

Bu örnekleri göz önünde bulundurarak hayatınızın her alanına bu değişikliği yapabilirsiniz.